Bahriye Üçok Ekolojik Çocuk Yuvası

Kadıköy Belediyesi olarak örnek belediyecilik anlayışıyla yuvaların yenilenmesi konusu ele alınırken, sürdürülebilir çevre ve ekolojik mimari doğrultusunda uygulama yapılmak üzere Türkiye’nin İlk Ekolojik Yuvası, Kadıköy Belediyesi Bahriye Üçok Ekolojik Çocuk Yuvası, 2016-2017 Eğitim Ve Öğretim Yılında hizmete girmiştir.

ÖZELLİKLER:

• Oyun Parkı
  • Yemekhane
  • Yatakhane

Yuvamız toplam 1208 m2 kapalı ve 1633 m2 açık alandan oluşmuştur. Yuvamızın bahçesi çocukların her türlü gelişimine uygun olarak tasarlandı. Çeşitli meyve ve diğer yenilebilir bitkilerden oluşturulan hobi bahçe çalışmalarının uygulanacağı alanlar mevcuttur. İki kattan oluşan bağımsız bir binada 3-6 yaş çocuk grubuna hizmet vermektedir.100-110 çocuk kapasitelidir. Ortalama 25 -30 m2 lik 6 adet sınıfa sahip olan yuvada 2 sınıfta 3 yaş gurubu, 2 sınıfta ise 4-5 yaş grubu, 2 sınıfta 5-6 yaş grubu çocuklar  eğitim görmektedir. Alt Katta mutfak, yemekhane, uyku odası, fen sınıfı, çocuk wc’si, Giriş Katta 5 sınıf, idari odalar, oyun antresi, çocuk wc’si bulunmaktadır.

Yuva inşaatından iç tefrişatına, enerji ve su gibi temel altyapısına kadar bütünüyle çevreci bir tasarım ile yapıldı. Binada ısınma ve aydınlatma güneş panelleriyle sağlanıyor. Eğitim araç gereçlerinde doğal ürünler tercih edildi. Yeşil yuvada ayrıca yağmur suyu biriktirilerek bahçe sulama ve klozetlerde kullanılacak.

Kadıköy Belediyesi yeşil yuva projesi, her yönüyle sağlıklı öğrenim ve öğretim mekanları, enerji tasarrufu, uygulamalı ve doğa dostu eğitimi amaçlıyor. Bu yüzden binayı kullanan çocuklar ve eğitimciler için dayanıklı, emniyetli, sağlıklı, rahat ve ekonomik ortamlar sağlandı. Binanın tasarım, yapım, işletim, kullanım, bakım, onarım, yeni işlev kazandırma aşamalarında ekolojik sistemin korunması için enerji, su, malzeme, arsa, sermaye gibi tüm kaynaklar etkin kullanıldı.

YEŞİL BİNANIN FAYDALARI

• Kentsel yaşam alanlarına değer katması
• Binanın değerini artırması
• Yapım aşamasında doğal çevre tahribatının en aza indirilmesi